Bizi takip edin
|
EN

BA 350 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Yönetim ve Maliyet Muhasebesi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
BA 350
Güz
3
0
3
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Problem çözme
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Maliyet muhasebesi bilgisi yöneticilerin karar verme süreçlerine destek olarak işletmelere değer katmaktadır. Bu dersin temel amacı maliyet bilgisinin üretilmesi, yönetim planlaması ve kontrolu ile karar vermede kullanılacak maliyet bilgisinin hangi yöntemlerle elde edilebileceğini açıklamaktır. Diğer bir ifadeyle bu ders maliyet bilgisinin tanımlanması, ölçülmesi ve toplanması, analizi, hazırlanması, yorumlanması ve işletmenin hedeflerine ulaşabilmesine yardımcı olmak üzere yöneticilere raporlanmasını ele almaktadır. Derste önce maliyet hesaplamalarının nasıl yapılacağı daha sonra ise bu bilgilerin karar vermeden nasıl kullanılacağı ele alınacaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Temel maliyet terim ve kavramlarını açıklayabileceklerdir.
  • Üretim işletmeleri için satılan malın maliyeti tablosunu hazırlayabileceklerdir.
  • Maliyet, hacim, kar analizi yapabileceklerdir.
  • Birim maliyetleri sipariş ve safha maliyet sistemlerine göre hesaplayabileceklerdir.
  • Hizmet departmanı maliyetlerini üretim departmanlarına dağıtabileceklerdir.
  • İşletme bütçesi ile esnek bütçe hazırlayarak direkt maliyet gideri sapmaları ile genel üretim giderleri sapmalarını basitçe analiz edebileceklerdir.
  • Maliyet bilgisini satınalma-üretme, kıt kaynaklar analizi gibi kısa vadeli yönetimsel kararlarda kullanabileceklerdir.
Ders Tanımı Bu derste maliyet ve yönetim muhasebesinin temel kavramları anlatılacaktır. Giderlerin sınıflandırılması, gider, maliyet, zarar kavramlarının açıklanması, maliyet unsurları ve üretilen mamullerin maliyeti incelenecek, safha ve sipariş maliyetleme teknikleri anlatılacaktır. Dersin yönetim muhasebesine ayrılan kısmında ise maliyet hacim kar analizleri, değişken maliyetleme, bütçeleme ve sapma analizleri gibi muhasebe bilgisinin planlama ve kontrol analizlerinde kullanımı ele alınmaktadır. Derste ayrıca muhasebe bilgisinin kısa vadeli yönetim kararlarında – dışarıdan satınalma, kıt kaynakların etkin kullanımı vb.- nasıl kullanılacağı da gösterilmektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Yönetici ve Yönetim Muhasebesi Williams et al.: Chapter 16; Datar&Rajan: Chapter 1
2 Temel maliyet kavramları ve maliyetlerin sınıflandırılması Williams et al.: Chapter 16; Datar&Rajan: Chapter 2
3 Üretim işletmelerinin finansal tabloları Williams et al.: Chapter 16; Datar&Rajan: Chapter 2
4 Maliyet, hacim, kar ilişkileri Williams et al.: Chapter 20; Datar&Rajan: Chapter 3
5 Sipariş maliyetleme Williams et al.: Chapter 17; Datar&Rajan: Chapter 4
6 Faaliyet bazında maliyetleme Williams et al.: Chapter 17; Datar&Rajan: Chapter 5
7 Faaliyet bazında maliyetleme Williams et al.: Chapter 17; Datar&Rajan: Chapter 5
8 Ara Sınav
9 Destek Departmanı Maliyetlerinin Tahsisi: Ortak Maliyetler ve Gelirler Datar&Rajan: Chapter 15
10 Safha maliyet sistemi Williams et al.: Chapter 18; Datar&Rajan: Chapter 18
11 Değişken maliyetleme Datar&Rajan: Chapter 9
12 İşletme bütçelerinin temelleri Williams et al.:Chapter 23; Datar&Rajan: Chapter 6
13 Esnek bütçelerin temelleri - Direkt maliyetler ve genel üretim giderleri sapmaları Williams et al.: Chapter 23; Datar&Rajan: Chapter 7&8
14 Kısa vadeli yönetim kararları – kıt kaynaklar, satınalma üretme vb. Williams et al.:Chapter 21; Datar&Rajan: Chapter 12
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı

Williams, J.R., Haka, S.F., Better, M.S., Carcello, J.V. (2021), Financial & Managerial Accounting. The basis for business decisions, 19th Edition, McGraw-Hill Education, ISBN10: 1260247937 (Online book and assessment tool)

Önerilen Okumalar/Materyaller

Horngren’s Cost Accounting: A Managerial Emphasis by Datar, Srikant M, Rajan, Madhav V., Pearson Prentice Hall, 17th edition

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
50
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
2
50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
50
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
3
42
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
32
32
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
20
20
Final Sınavı
1
28
28
    Toplam
170

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

İşletme alanındaki sorunları analitik ve bütünsel bir bakış açısıyla çözer.

X
2

İşletme problemlerine ilişkin bulgu ve çözümleri yazılı ve sözlü formatta sunar.

X
3

İşletme ve ekonomiye ilişkin kavram ve felsefelerin uygulamalarını ulusal ve uluslararası düzeyde yorumlar.

X
4

İş hayatında karşılaşılan gerçek durumlar için yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşım kullanır.

5

Liderlik becerilerini farklı iş koşullarında gösterir.

6

Yeni teknoloji ve yazılımların iş dinamiklerine yansımalarını yorumlar.

7

İşletmenin beş temel alanında (pazarlama, üretim, yönetim, muhasebe ve finans) edinilen bilgileri stratejik bir bakış açısıyla bir araya getirir.

X
8

Alanıyla ilgili çalışmalarda bilimsel ve etik değerlere uygun hareket eder.

9

Takım üyesi olarak etkin ve verimli çalışır.

10

İş kararlarını verirken ve değerlendirirken etik bir bakış açısına ve sosyal duyarlılığa sahip olur.

11

Bir yabancı dili kullanarak işletmecilik alanı ilgili bilgi toplar ve meslektaşları ile iletişim kurar ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1).

12

İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır.

13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.