Bizi takip edin
|
EN

BA 411 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Üretim Planlaması ve Stok Kontrolu
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
BA 411
Güz/Bahar
3
0
3
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Problem çözme
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Bu ders, işletmelerin temel fonksiyonlarından biri olan üretim yönetimi hakkında öğrencilerin bilgisini arttırmayı ve üretimin planlanması konusunda analiz yapma becerilerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Popülerleşen üretim kavramlarının da ele alındığı bu derste öğrencilere üretim sistemine bütüncül bir bakış açısı kazandırılması amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Üretim planlaması, tedarik zinciri yönetimi ve envanter yönetimi hakkındaki temel kavramları tanımlayabilecektir.
  • Sürdürülebilir ve yalın üretim hakkındaki bilgisini gösterebilecektir.
  • Envanter yönetimi için gerekli olan sayısal yöntemleri uygulayabilecektir.
  • Toplu ve kısa vadeli üretim planlaması yapabilecektir.
  • Tedarik ziniciri kararlarının firma stratejisi üzerindeki etkilerini tartışabilecektir .
Ders Tanımı Bu derste üretim planlama, stok yönetimi ve tedarik zinciri konuları üzerinde durulacaktır. Üretimin verimli ve etkin yapılabilmesi için gerekli olan konular ele alınacak ve bu doğrultuda analizlerin nasıl yapılması gerektiği öğrencilere öğretilecektir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Tahminleme Nahmias CH 2
2 Tahminleme Nahmias CH 2
3 Kapasite Planlama Nahmias CH 3
4 Bütünleşik Planlama Nahmias CH 3
5 Bütünleşik Planlama Nahmias CH 3
6 Envanter Yönetimi-Belirli Talep Nahmias CH 4
7 Envanter Yönetimi-Belirsiz Talep Nahmias CH 5
8 Parti Büyüklüğü Teknikleri Nahmias CH 7
9 MRP Nahmias CH 7
10 Envanter Optimizasyon Teknikleri Nahmias CH 7
11 Kısa Dönemli Planlama - Hat Dengeleme Nahmias CH 8
12 Kısa Dönemli Planlama - Sıralama Nahmias CH 8
13 Yalın Operasyonlar Nahmias CH 1&7
14 DRP Heizer, Render, Munson, Operations Management, CH14
15 Dersin Gözden Geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Production and Operations Analysis, 6th ed., Steven Nahmias, McGrawHill / Irwin.
978-007-126370-2
 

 

Önerilen Okumalar/Materyaller

​Operations Management: Sustainability and Supply Chain Management, Global Edition, 12/E​, Jay Heizer, Barry Render, Chuck Munson   

ISBN-13: 9781292148632

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
10
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
50
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
50
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
20
20
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
31
31
Final Sınavı
1
40
40
    Toplam
171

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

İşletme alanındaki sorunları analitik ve bütünsel bir bakış açısıyla çözer.

X
2

İşletme problemlerine ilişkin bulgu ve çözümleri yazılı ve sözlü formatta sunar.

X
3

İşletme ve ekonomiye ilişkin kavram ve felsefelerin uygulamalarını ulusal ve uluslararası düzeyde yorumlar.

4

İş hayatında karşılaşılan gerçek durumlar için yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşım kullanır.

5

Liderlik becerilerini farklı iş koşullarında gösterir.

6

Yeni teknoloji ve yazılımların iş dinamiklerine yansımalarını yorumlar.

X
7

İşletmenin beş temel alanında (pazarlama, üretim, yönetim, muhasebe ve finans) edinilen bilgileri stratejik bir bakış açısıyla bir araya getirir.

8

Alanıyla ilgili çalışmalarda bilimsel ve etik değerlere uygun hareket eder.

9

Takım üyesi olarak etkin ve verimli çalışır.

X
10

İş kararlarını verirken ve değerlendirirken etik bir bakış açısına ve sosyal duyarlılığa sahip olur.

11

Bir yabancı dili kullanarak işletmecilik alanı ilgili bilgi toplar ve meslektaşları ile iletişim kurar ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1).

12

İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır.

13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.